top of page

"De magie van jouw grenzen en hoe je anderen ermee kunt verrijken"

Grenzen, we hebben ze allemaal. Zelfs als we soms twijfelen of we wel grenzen hebben. Ik moet denken aan een situatie uit mijn schooltijd. Laat me je een beeld schetsen: ik stond bekend als die ene leerling die vaker buiten de klas zat dan erin. En de laatste keer dat ik uit de klas werd gestuurd? Dat was op mijn 25e, op het HBO. Tja, ik geef toe, ik was niet de makkelijkste!

Maar terug naar die ene situatie die me altijd bijblijft als ik aan grenzen denk. Ik was altijd aanwezig in de klas, luidruchtig, trok de verkeerde aandacht, en ik dacht dat ik assertief was. Tot die ene docent op een dag tegen me zei: "Melis, je denkt dat je voor jezelf opkomt met al dat lawaai dat je maakt, maar eigenlijk schreeuw je alleen maar. Dat is geen zelfbewustzijn; dat is gewoon schreeuwen. Probeer eens rustiger te communiceren en je te houden aan je grenzen."


Haar woorden waren een eye-opener voor me. Ik dacht inderdaad dat ik voor mezelf opkwam door van me te laten horen, maar ik besefte dat ik dat niet op de juiste manier deed. Een grens aangeven is slechts een aspect; die grens ook bewaken is minstens zo belangrijk. Het zette me aan het denken. Het klopte dat ik vaak mijn grenzen aangaf, maar zoals je weet, de manier waarop je dat doet, maakt het verschil.


Vandaag de dag werk ik als schaduwcoach, waarbij ik mensen begeleid op hun reis naar zelfliefde. Grenzen spelen hierbij een cruciale rol. Ze helpen niet alleen om je eigen grenzen te begrijpen, maar ook om te voelen wanneer iemand anders jouw grens overschrijdt. Als je leert die signalen te herkennen, kun je werken aan het op een gezonde manier aangeven en bewaken van je grenzen. Maar, grenzen stellen heeft nog meer voordelen:

  1. Zelfrespect: Het helpt je om jezelf te respecteren en te waarderen. Door je grenzen te erkennen, geef je jezelf toestemming om je eigen behoeften serieus te nemen.

  2. Gezondere relaties: Het stellen van grenzen is essentieel voor het opbouwen en onderhouden van gezonde relaties. Het zorgt ervoor dat je respectvol wordt behandeld en dat anderen je grenzen leren kennen.

  3. Stressvermindering: Als je je grenzen bewaakt, voorkom je dat je jezelf overbelast. Dit leidt tot minder stress en meer innerlijke rust.

  4. Zelfvertrouwen: Het bewaken van je grenzen versterkt je zelfvertrouwen. Je leert dat jouw behoeften belangrijk zijn en dat je het recht hebt om ze te uiten.

  5. Effectieve communicatie: Het helpt je om duidelijk en effectief te communiceren. Je kunt je wensen en behoeften helder overbrengen zonder anderen te kwetsen.

  6. Meer voldoening: Door je grenzen te bewaken, creëer je ruimte voor activiteiten en relaties die je voldoening schenken.

  7. Persoonlijke groei: Het werken aan je grenzen is een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei. Het daagt je uit om jezelf beter te begrijpen en te evolueren.

Vaak hebben we in ons verleden geleerd dat onze mening er niet toe doet, dat we een ander te vriend moeten houden of dat we anderen niet tot last mogen zijn. Hierdoor herkennen we onze grenzen vaak niet meer of onderdrukken we ze. Maar het hebben, kunnen aangeven en bewaken van je grenzen brengt veel voordelen met zich mee.


Benieuwd naar meer? Ik heb de 'Ontdek en versterk je grenzen' ontwikkeld, waarin ik dieper inga op wat grenzen zijn, waarom we vaak moeite hebben met het aangeven en bewaken ervan, en waarom het zo belangrijk is om met je eigen grenzen te werken. Deze zal ik online geven op 14 september om 20:00uur. Tijdens deze masterclass deel ik praktische tips, handvatten en oefeningen om je grenzen beter te leren begrijpen en beheren. Wil je deelnemen aan deze masterclass en jouw eigen grenzen ontdekken en versterken? Meld je dan aan via deze link https://boekenberg.op-shop.nl/1722/online-masterclass-zelfliefde/14-09-2023 . Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen. Deze masterclass is een waardevolle kans om bewuster met je eigen grenzen om te gaan.Ik kijk ernaar uit om samen met jou te groeien.


Tot dan,


liefs Mlis

Comments


bottom of page